Aansprakelijkheidsverzekering geen overbodige luxe

Veel Nederlanders hebben een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (avp). En hoewel meer dan de helft er nog nooit een beroep op heeft gedaan, is een avp geen overbodige luxe.

Nieuws
Datum: 07-08-2019

Dat is de conclusie die de Consumentenbond trekt op basis van recent panelonderzoek. De verzekering kan in veel gevallen uitkomst bieden, meent de belangenvereniging. Bijvoorbeeld als uw kinderen of uw huisdier schade aanrichten. Maar ook als u zelf per ongeluk iets kapot maakt terwijl u een vriendendienst verricht.

Gezinsverzekering

U kunt een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten voor uzelf, maar ook voor uw partner of het gehele gezin. Dat laatste is in de meeste gevallen raadzaam, ook als u een alleenstaande ouder bent. Kinderen kunnen namelijk al voor hun achttiende voor een deel zelf aansprakelijk zijn voor hun handelen. Meer hierover leest u op het Juridisch Kennisportaal.

Is er gezinsuitbreiding? Vergeet dit dan niet te melden aan uw verzekeraar of aan ons!

Huisdieren

Uw kat sluipt bij de buren naar binnen, vermaakt zich een uurtje met de nieuwe gordijnen en laat die geruïneerd achter. In zijn enthousiasme springt uw hond zo wild tegen een voorbijgangster op dat die omvalt, waarbij haar kleding en bril beschadigd raken. Het zijn zo maar twee voorbeelden waarbij u aansprakelijk kunt worden gesteld.

Verder zijn er jaarlijks zo’n 150.000 bijtincidenten met honden. In de meeste gevallen is de eigenaar van de hond aansprakelijk en moet hij de schade vergoeden. Maar als hij geen aansprakelijkheidsverkering heeft, kan dit behoorlijk wat kosten met zich meebrengen.

Vriendendienst

U gaat klussen bij vrienden die net een nieuw huis hebben gekocht en veroorzaakt per ongeluk een schade. Wettelijk gezien bent u dan niet aansprakelijk omdat een vriendendienst een onbetaalde klus is. Gelukkig hebben alle verzekeraars inmiddels de zogenaamde vriendendienstclausule opgenomen in de voorwaarden, zodat u ook deze schades kunt claimen.

Forse risico’s afdekken met een paar euro

Een aansprakelijkheidsverzekering is dus raadzaam. Zeker als u aansprakelijk wordt gesteld voor medische kosten of blijvende invaliditeit. In die gevallen kan de schade in de honderdduizenden euro's lopen. Al met een paar euro per maand dekt u dit risico af. Vaak krijgt u korting als u uw avp afsluit binnen uw verzekeringspakket.

Meer informatie

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel of wilt u meer informatie over aansprakelijkheidsverzekeringen? Neem dan gerust contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.