Gemiddelde hypotheekrente al maanden stabiel

Nadat een flinke stijging in 2022 is de hypotheekrente in de eerste maanden van dit jaar opmerkelijk stabiel. Voor een hypotheek met NHG en een rentevaste periode van tien jaar bedraagt die momenteel zo'n 4%.

Houten afbeelding van een rentepercentage en een huis op houten planken met de zon op de achtergrond
Nieuws
Datum: 12-06-2023

Wat verder opvalt, is dat het weinig uitmaakt of u de hypotheekrente tien, twintig of dertig jaar vastzet. De percentages over de langere rentevaste periodes zijn namelijk nagenoeg gelijk, de verschillen bedragen minder dan 0,4%.

Omgekeerde wereld

Waar huiseigenaren voorheen over zo'n langere rentevaste periodes een wat hogere rente moesten betalen, is dat nu juist andersom. Daardoor bent u duurder uit als u hypotheekrente voor vijf jaar of korter vastzet dan wanneer u kiest voor een langere termijn.

ECB

Dat vloeit voort uit het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Om de inflatie een halt toe te roepen, komt die met renteverhoging op renteverhoging. Dat heeft met name gevolgen voor korter lopende renteperiodes en variabele rentes. Die laatste zijn wel flink duurder geworden in de afgelopen maanden.

Aantal aanvragen

Ook het aantal aanvragen voor hypotheken blijft stabiel. Het waren er in mei 30.248 en dat is nagenoeg hetzelfde als het gemiddelde over de eerste vier maanden van dit jaar (30.279). Dit blijkt uit cijfers van Hypotheek Data Netwerk (HDN). Ten opzichte van een jaar geleden ziet HDN wel een daling van 27%.

Stel gerust uw vraag!

Heeft u vragen over dit artikel of over een nieuwe of lopende hypotheek? Overweegt u om binnenkort een (ander) huis te kopen? Als specialist op het gebied van hypotheken helpen we u graag verder. Neem dus gerust contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag